Het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure komt met een Facebook-applicatie die controleert welke informatie gebruikers exact delen met de buitenwereld. De Safe Profile-app (in bèta) kan worden gedownload op het sociale netwerk zelf en moet volgens het beveiligingsbedrijf bescherming bieden bij de privacy van gebruikers van ’s wereld grootste sociale netwerk.

Dat instellingenmenu is volgens F-Secure voor veel mensen verwarrend en kan leiden tot het onbedoeld delen van informatie aan mensen buiten de vriendenkring.

Advies en aanbevelingen

Na het installeren van de app wordt een Facebook-profiel gescand. F-Secure geeft bij de resultaten niet alleen een Safety Score, maar verwijst ook direct door naar de bewuste instellingenpagina. Daarbij geeft het beveiligingsbedrijf aan welke risico’s een gebruiker loopt door zijn of haar huidige instellingen. Ook maakt het aanbevelingen voor aanpassingen.

Klik voor groot

Volgens F-Secure is 76 procent van de consumenten bezorgd om hun privacy bij het delen van hun leven op sociale platforms. Het huidige menu voor privacy-instellingen, dat Facebook overigens door de jaren heen heeft versimpeld en gemakkelijker instelbaar gemaakt, zit volgens het beveiligingsbedrijf nog altijd vol ingewikkeldheden waar de gemiddelde persoon in de praktijk geen tijd voor vrij maakt.

Up-to-date

F-Secure belooft bij aanpassingen van Facebooks privacy-opties zelf ook up-to-date te blijven met updates aan de applicatie.