Dat is net zoveel als alle malware van de afgelopen twintig jaar samen. In de afgelopen twintig jaar tot eind 2006 had F-Secure een malware-catalogus die eveneens bestond uit 250.000 items, stelt Mikko Hypponen (hoofd onderzoek bij F-Secure).

De bevindingen van F-Secure zijn in lijn met die van andere beveiligingsbedrijven. De Nederlandse virusdeskundige Marius van Oers (van Mcafee Avert Labs) constateerde begin augustus dat er binnen een jaar 100.000 nieuwe samples waren bijgekomen. Dat betekende een stijging van 200.000 geregistreerde samples naar 300.000 in een jaar tijd.

Symantec registreerde in de eerste zes maanden van dit jaar 212.101 nieuwe voorbeelden van malware. Dat was een stijging van 185 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De enorme groei is volgens Hypponen een strategie van malware-makers: door het enorme aanbod van nieuwe varianten zouden ze proberen het werk van beveiligingsbedrijven lastiger te maken. "Echte innovatie lijkt minder te worden. In plaats daarvan krijg je massaproductie op basis van malware kits."

Om de toevloed van nieuwe malware het hoofd te bieden, heeft F-Secure extra beveiligingsspecialisten in dienst genomen. Ook wordt het beschrijven van nieuwe malware in toenemende mate geautomatiseerd.

Bron: Techworld