Volgens een rapport van de Federal Aviation Administration (FAA) zit de kwetsbaarheid in het netwerk waarmee passagiers tijdens de vlucht kunnen internetten, zo meldt Wired. Dit zou namelijk verbonden zijn met de besturings-, navigatie en communicatiesystemen van de Dreamliner.

Neerstorten

Veiligheidsexpert Mark Loveless van Autonomic Networks noemt dat een serieuze zaak. "Dit is geen gewone thuiscomputer. Het gaat om de controle over systemen die moeten voorkomen dat mensen neerstorten en sterven."

De middelgrote 787 Dreamliner is momenteel in de laatste ontwikkelingsfase. Boeing heeft al ruim 800 bestellingen voor het nieuwe toestel, dat in november gereed moet zijn. De vliegtuigbouwer zegt op de hoogte te zijn van de veiligheidsrisico's en een oplossing te hebben ontwikkeld, die binnenkort zal worden getest. De FAA eist dat het veiligheidslek van het computersysteem gedicht is voordat de vliegtuigen in gebruik worden genomen.

'Misleidend'

Boeing-woordvoerder Lori Gunter noemt de bewoording van het FAA-onderzoek 'misleidend' en stelt dat de computernetwerken niet volledig op elkaar zijn aangesloten. Als oplossing zou Boeing onder meer de systemen fysiek van elkaar scheiden en firewalls inschakelen.

Over andere technische oplossingen wilde Gunter niet verder uitwijden. Wel verzekerde zij dat deze veiligheidsmaatregelen onder alle omstandigheden zullen voorkomen dat passagiers toegang krijgen tot onderhoudsdata of het navigatiesysteem.

De veiligheidsmaatregelen moeten nog wel in de praktijk getest worden, wat in maart bij de eerste testvlucht van de Dreamliner zal gebeuren. "Alle maatregelen zullen genomen zijn als het eerste vliegtuig wordt afgeleverd", aldus Boeing-woordvoerder Gunter.