In een poging om belanghebbenden alvast op scherp te zetten komt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA met een globaal stappenplan voor de regelgeving rond drones. De onbemande luchtvaartuigen, die het land al jaren militair inzet, bieden legio mogelijkheden voor commerciële toepassingen en ook privégebruik.

De veiligheidsrisico’s moeten echter worden vastgesteld, voordat het luchtruim bestookt wordt met allerhande drones, schrijft de FAA, die opvallend genoeg nergens rept over privacy. In ons land wil minister van Justitie Ivo Opstelten drones breed inzetten, maar dat stuitte direct op verzet.

Binnen 5 jaar 7500 drones de lucht in

In Nederland is het recreatief vliegen met een modelvliegtuig (tot 25 kilogram) bij wet geregeld in de Luchtvaartwet en de daarbij behorende 'Regeling Modelvliegen'. Zonder ontheffing mag er beroepsmatig (commercieel) niet gevlogen worden. Vanaf een bepaalde grootte is een brevet nodig.

Het regent echter al commerciële toepassingen. Denk aan de Micro Aerial Vehicles die TU Delft ontwikkelt voor landbouw-gebruik en calamiteiten, maar die uiteindelijk “net zo alledaags moeten worden als een iPhone”. De FAA verwacht dat er binnen 5 jaar circa 7500 commerciële drones in de VS vliegen.

Deadline niet gehaald

In zijn stappenplan wil de FAA in ieder geval de komende jaren nog op individuele basis toestemming verlenen aan exploitanten. Het Amerikaanse congres wilde vorig jaar dat de FAA het mainstream gebruik van drones in september 2015 heeft geregeld. Maar de autoriteit heeft al verschillende deadlines gemist om dit voor elkaar te krijgen. Eind dit jaar volgt eerst een testprogramma op zes locaties in de VS, waar exploitanten met een plan moeten komen voor hun ontwikkelde drones.

UAS Roadmap 2013