De gezichtsherkenning in Google's nieuwste besturingssysteem, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, is te misleiden door een foto. In een YouTube-video wordt gedemonstreerd hoe een foto op een andere smartphone de beveiliging van Android 4.0 opheft.

'Minder veilig dan patroon'

De Maleisische techsite SoyaCincau probeerde de gezichtsherkenningsfunctie uit met een Samsung Galaxy Nexus op een beurs in Jakarta. Hieruit bleek dat een foto van hetzelfde gezicht op een Galaxy Note-smartphone de beveiliging om de tuin wist te leiden.

Google reageert tegenover techsite CNET dat Google nog experimenteert met de functie en nu een laag beveiligingsniveau heeft. “Face unlock is minder veilig dan een patroon, pin of wachtwoord." Volgens de zegsman kan iemand met een soortgelijk uiterlijk de gezichtsbeveiliging zelfs opheffen.

Hoogste niveau gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is een functionaliteit waarmee Google zich probeert te onderscheiden van Apple iOS. Met gezichtsbeveiliging presenteert Google, naar eigen zeggen, een compleet nieuwe manier om een toestel te beveiligen. “Het maakt gebruik van de camera aan de voorkant van het toestel en het hoogste niveau van gezichtsherkenningstechnologie om een gezicht te registreren en het vervolgens te herkennen."

De Samsung Galaxy Nexus is de eerste smartphone met het besturingssysteem Ice Cream Sandwich. De smartphone is in december in Nederland te verkrijgen. Voor bestaande smartphones is Android 4.0 begin volgend jaar beschikbaar.