Wordt een account gecompromiteerd door kwaadaardige software dan werpt Facebook automatisch een zogenaamd "roadblock" op. De gebruiker wordt gewaarschuwd als hij probeert in te loggen en kan zijn profiel in 4 stappen weer terugclaimen.

Vertrouw je vrienden

Per dag worden er 600.000 accounts in gevaar gebracht, blijkt uit een infografiek. Het sociale netwerk gaf die grafiek vrij om te laten zien wat er aan beveiliging van priv├ęgegevens wordt gedaan. Iets waar Facebook in het verleden notoir slecht mee omging met een storm van kritiek als gevolg.

De infografiek hoort bij de aankondiging van twee nieuwe beveiligingsfuncties die de komende weken getest worden. De belangrijkste is de "Trusted Friends" optie. Gebruikers kunnen drie tot vijf vrienden selecteren die te hulp kunnen schieten als iemand onverhoopt niet meer kan inloggen.

"Het is ongeveer te vergelijken met het afgeven van je huissleutel aan een van je vrienden als je op vakantie gaat", legt Facebook uit in een blogpost. Facebook stuurt codes naar de geselecteerde vrienden die vervolgens hun buitgensloten vriend kunnen helpen met inloggen.

Miljoenen dollars

Facebook laat zien wat het doet op beveiligingsgebied in het kader van de de "National Cybersecurity Awareness Month". De VS besteed in de maand oktober extra aandacht aan digitale beveiliging. Het sociale netwerk haakt daar op het laatste moment bij aan door in beeld te brengen wat er nu precies aan beveiliging gebeurt.

Zo heeft Facebook 300 mensen full-time in dienst om de beveiliging van het sociale netwerk te waarborgen. Daarnaast worden er "meer dan tientallen miljoenen dollars" besteed aan het beveiligen van de infrastructuur. Ook worden ip-adressen, accounts en apps geblokkeerd die "publieke data te agressief uitlezen". Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om handmatig sessies af te sluiten en hun wachtwoord te veranderen als er een ongeautoriseerde loginpoging wordt geconstateerd.

De infografiek van Facebook Facebook Security Infographic