Het gaat om een Chrome extensie die gebruikers in staat stelt gegevens over hun vrienden te exporteren uit Facebook en ze daarna bijvoorbeeld in Google+, het nieuwe sociale netwerk van Google.

De Friend Exporter bestond al voordat Google+ het daglicht zag, maar is de afgelopen week plots populair geworden. De developer van de tool ziet de Facebook-blokkade als een manier om alle data van iedereen in eigen beheer te houden.

Facebook Exporter

Blokkade

"Krijg *jouw* data van contacten uit Facebook, of ze dat nu willen of niet", prijst de ontwikkelaar zijn waar aan. "Jij hebt je vrienden aan hun gegeven en ze de toestemming te geven om die data op te slaan en je hebt recht om die er terug uit te halen! Facebook is niet de eigenaar van mijn vrienden."

Facebook heeft de tool altijd oogluikend toegestaan maar is sinds dinsdag actief bezig om de dienst te blokkeren. "Facebook doet heel hard zijn best niet toe te staan om je vrienden te exporteren", aldus onwikkelaar Mohamed Mansour in een update op de extensiepagina. Er is wel een nieuwe versie in de maak die wat omslachtiger te werk gaat.

Piek in gebruik

De Friend Exporter exporteert informatie die vrienden op Facebook al met je gedeeld hebben zoals e-mailadressen, telefoonnummers, verjaardagen en websites. Die informatie wordt opgeslagen in een spreadsheetfile of kan direct worden geïmporteerd in het Gmail-adresboek. Gmail ligt aan de basis van Google plus dus op die manier is het vrij eenvoudig om de lijst Facebook-contacten uit te pluizen en die contacten toe te voegen aan de verschillende "circles" in Google+.

Opmerkelijk is dat Facebook pas moeilijk is gaan doen nadat het sociale netwerk van Google verscheen. Inmiddels heeft de extensie zo'n 17.000 gebruikers, volgens ZDnet een duidelijke piek in het gebruik van de extensie. Daarop begon de blokkade tot ergernis van Mansour. "Ik ben nu zo onderhand enorm geïrriteerd, omdat dit bewijst dat Facebook de eigenaar is van alle data van iedereen die Facebook gebruikt", schreef hij in een reactie.

In strijd met voorwaarden

Het lijkt er op dat Facebook de blokkade wel kan verdedigen, omdat de tool de algemene voorwaarden van het sociale netwerk zou schenden. Daarin staat dat het geautomatiseerd verzamelen (denk aan zoekrobots en scrapers) van gebruikersgegevens zonder toestemming van Facebook verboden is.