Facebook-gebruikers wennen snel aan functies die eerder vanwege privacybezwaren voor controverse zorgden, vertelde Zuckerberg tijdens de e-G8-conferentie (video-interview). Functies waarbij vrienden informatie konden delen hebben in het verleden veel kritiek gekregen, maar worden inmiddels massaal gebruikt. "Het is een angst. Mensen zijn echt bang dat meer mensen betrokken kunnen raken in het sociale netwerk."

'Aantasting normaal'

In 2006 protesteerden nog 1 miljoen Facebook-leden, destijds ongeveer 10 procent, tegen de start van de nieuwsfeeds. Daarbij krijgen Facebook-gebruikers na inloggen standaard de meest recente dingen die hun vrienden delen voorgeschoteld. "Inmiddels kan niemand zich meer Facebook zonder de nieuwsfeeds voorstellen", aldus Zuckerberg. De topman van 's werelds grootste sociale netwerk stelt dat privacyverlies een kwestie van wennen is.

Actiegroep Privacy International stelt tegenover ict-nieuwssite Zdnet dat Facebook eraan bijdraagt dat aantasting van privacy steeds meer normaal wordt gevonden. "Mensen zullen de norm gaan vinden wat anderen de norm vinden," aldus Privacy International-directeur Simon Davies. "Maar ze zullen zich ook ongemakkelijk blijven voelen over het delen van allerlei informatie en het helpt Facebook niet als het bedrijf dat op de lange termijn niet erkent."

Ondemocratische regimes

Zuckerberg maakt zich wel zorgen over het verzamelen van gegevens over Facebook-gebruikers door ondemocratische regimes, zo vertelde hij tijdens de e-G8 conferentie aan de leiders van de acht economisch grootste landen (de G8). Facebook speelde een rol tijdens recente opstanden in het Midden-Oosten. Demonstranten gebruikten de site om protesten te organiseren en om informatie te verspreiden. Ook microblogdienst Twitter is daarvoor ingezet door opstandelingen.

"Het is eng dat je hierdoor ook het verzamelen van informatie over mensen mogelijk maakt. Maar het ene is niet mogelijk zonder het andere. Je kunt dingen die je leuk vindt aan het internet niet isoleren en dingen die je niet leuk vindt in bedwang houden", bepleit de Facebook-ceo.