Dat zei Randy Zuckerberg vorige week tijdens een paneldiscussie over social media, schrijft The Huffington Post. "Mensen gedragen zich een stuk beter als ze hun echte namen gebruiken. Ik denk dat mensen zich achter anonimiteit kunnen verschuilen en dat ze denken dat ze alles maar kunnen zeggen", aldus Zuckerberg.

Namenbeleid lastig

Facebook verplicht al zijn leden echte namen en e-mailadressen te gebruiken bij registratie op het sociale netwerk. Zuckerberg geeft toe dat dat beleid lastig is te handhaven. Er zijn tal van accounts op de site van mensen met een alias. Zelfs accounts van huisdieren worden getolereerd.

Voormalig Google-ceo Eric Schmidt nam vorig jaar een vergelijkbaar standpunt als Zuckerberg in. Hij noemde online anonimiteit 'gevaarlijk' en voorspelde dat overheden uiteindelijk zullen eisen dat mensen hun echte namen voor online activiteiten zouden gebruiken.

Voorstel is omstreden

Het voorstel om echte identiteiten online te gebruiken is omstreden. Veel voorstanders van privacy en vrijheid van meningsuiting vinden dat anonimiteit nodig is ter bescherming van onder meer politieke dissidenten en andere individuen, zoals slachtoffers van stalking.

Facebook heeft meer dan 750 miljoen actieve gebruikers. Het is niet bekend hoeveel daarvan hun echte naam gebruiken. De site werkt ook aan extra beveiligingsfuncties om misbruik tegen te gaan, maar daarover kon Randy Zuckerberg nog geen nadere details geven.