De nieuwe dienst Facebook Places is donderdag van start gegaan. Places laat Facebookgebruikers zien waar hun vrienden zich bevinden en laat hun eigen locatie delen. Volgens Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft Places drie nuttige toepassingen: delen waar je bent, zien wie er in de buurt is en wat er om je heen zoal gebeurt. Facebook heeft naar eigen zeggen 8 maanden aan de locatiefunctie gewerkt.

Inchecken

Elke locatie krijgt ook een eigen Place-pagina waar gebruikers berichtjes en foto's aan kunnen toevoegen, schrijft Techcrunch. Facebook Places laat gebruikers inchecken op de pagina's van de plekken, net als FourSquare. Die startup, begin 2009 gestart, heeft inmiddels 2,6 miljoen gebruikers. Ook Google Buzz en Twitter hebben functies voor het delen van locaties. Facebook zet zijn de bekende Like-knop ook bij de pagina's van elke plek.

Andere locatiediensten als Gowalla hebben al aangekondigd te gaan integreren met Facebook Places. Marktleider Foursquare is er echter nog niet uit: het bedrijf wil Places eerst uitgebreid testen, meldt VentureBeat. Facebook Places maakt gebruik van de kaartendienst van Microsoft, Bing Maps.

Mobiele site en app

Facebook Places werkt via de mobiele versies van de site en is ook onderdeel van Facebooks nieuwe iPhone-app. Als een plek niet in Facebooks systeem staat, kunnen gebruikers deze zelf handmatig toevoegen. Ook dat is al langer mogelijk bij concurrenten als Foursquare, Gowalla, Loopt en het Nederlandse Feest.je. Facebook Places werkt voorlopig nog niet in Nederland, blijkt uit een melding in Facebook iPhone-app donderdag.

Privacyzorgen

Facebook-gebruikers kunnen op locaties ook hun vrienden taggen, waarmee ze aangeven dat ze met hen op die plek waren. Het is om privacyredenen alleen mogelijk bestaande vrienden op deze manier aan een locatie te koppelen en dat kan alleen tijdens de aanwezigheid op die plek, niet achteraf. Daarnaast biedt Facebook ook een opt-out voor de mogelijkheid om getagd te worden op locaties. Die optie staat in Facebooks privacy-instellingen.

Burgerrechtenorganisatie ACLU is ontevreden over wat Places voor de privacy van Facebook-ledne kan betekenen en is een online petitie gestart waarin het de netwerksites oproept gebruikers meer controle te geven over hun eigen data.

API

Facebook heeft een API gebouwd rond het nieuwe Places-systeem. Tijdens de persbijeenkomst gaven onder meer recensiessites Yelp en Booyah aan met de nieuwe API te gaan werken.Ook Foursquare en Gowalla waren aanwezig bij de Places-aankondiging. De sites laten gebruikers van hun apps ook via de Facebook API inchecken op Facebook Places, terwijl ze daarmee nog steeds bijvoorbeeled Foursquare-badges kunnen verdienen.