Het sociale netwerk Facebook gaat de manier waarop ontwikkelaars van applicaties op de website de gegevens van gebruikers uit kunnen lezen aanpassen. In een blogposting zegt Facebookontwikkelaar Mike Vernal dat het bedrijf start met het versleutelen van de user id’s. Ontwikkelaars krijgen binnen enkele weken de optie om de id’s te versleutelen. De optie wordt later pas toegevoegd in de ontwikkelingssoftware (SDK) voor Facebook-apps.

Datahandelaren

Facebook zet die stap om het lekken van persoonsgegevens naar derde partijen zoals adverteerders of datahandelaren in de toekomst te voorkomen. Vorige week bleek dat praktisch alle populaire Facebook applicaties en spelletjes per ongeluk de user id doorstuurden naar zulke partijen. Met die user id is het eenvoudig om persoonlijke gegevens te achterhalen. De datahandelaar Rapleaf had de gegevens zelfs al aan hun database gekoppeld.

Het lek leidde tot vragen van congresleden en een aanklacht tegen Zynga, de maker van onder andere het spelletje Farmville.

Overdreven door de media

Vernal stelt op zijn blog dat de media die kwestie sterk overdreven. Volgens de medewerker van Facebook waren ontwikkelaars van applicaties in staat om het probleem zelf op te lossen. “In de dagen nadat het probleem bekend was geworden zijn enkele app-ontwikkelaars begonnen met het gebruiken van technieken als redirects of ‘double framing’ zodat de user id’s uit de URL gefilterd worden”.

Hoewel ontwikkelaars dus al in staat waren om het probleem zelf op te lossen, wil Facebook toch een oplossing vinden om het probleem platformbreed uit te bannen. “Vandaar de versleuteling”, stelt Vernal.