Dat blijkt uit een nieuw onderzoek (PDF) door Sophos. Van de ondervraagde managers bij vijfhonderd bedrijven vond 60 procent dat Facebook het grootste gevaar vormde. Myspace eindigde op de tweede plek met 18 procent, Twitter staat derde met 17 procent. Linkedin vormt volgens de bedrijven een veel geringer risico (4 procent).

Spam en malware

Bedrijven maken zich vooral zorgen over de verspreiding van malware, spam, phishing, het gedrag van medewerkers en datalekken via sociale netwerken als Facebook. Van de ondervraagde bedrijven meldt 57 procent gevallen van spam, phishing en malware via sociale netwerksites. Dat is volgens Sophos een stijging van 70 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Sophos raadt bedrijven niet aan om Facebook en dergelijke sites te blokkeren, maar pleit voor meer encryptie, datamonitoring, malwarebescherming en een betere toegangscontrole.

VS bakermat

De meeste malicieuze webpagina's, ruim 37 procent, worden nog altijd vanuit de VS aangeboden, blijkt verder uit hetzelfde Sophos-onderzoek. Rusland staat tweede met 13 procent. Het aandeel van China onder de kwaadaardige webpagina's daalde van 28 procent in 2008 naar 11 procent in 2009. Opvallend is dat Peru nu vierde staat: het land host 4 procent van de verdachte pagina's.