Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maakte woensdagavond nieuwe functionaliteiten van zijn site bekend tijdens een persconferentie in het Californische Palo Alto. De 26-jarige miljonair beschrijft ze in een weblogbericht met de kop 'We geven je meer controle'.

Een van de nieuwe opties is te mogelijkheid, in de instellingenpagina, om alle eigen informatie te downloaden als een zip-bestand. Na het openen is het eigen profiel met alle foto's en reacties offline te browsen. In de toekomst wordt het hierdoor wellicht mogelijk eigen Facebook-materiaal te exporteren naar andere sociale netwerken.

Vriendschappen indelen

Ook heeft Facebook het makkelijker gemaakt om contacten in te delen volgens soorten vriendschappen, zoals oud-klasgenoten, buren, collega's en familieleden. Dat zorgt ervoor dat mensen berichten en foto's met specifieke groepen contacten kunnen delen. Dat was al langer mogelijk met de lists-functie, maar slechts 5 procent van de Facebook-gebruikers heeft die tot nu toe benut. "Niemand wil lijsten maken", aldus Zuckerberg.

Groepen

Facebook heeft ook het onderdeel Groups verbeterd. Gebruikers kunnen pagina's maken met mensen met dezelfde interesses of familiebanden. Groepleden kunnen informatie naar elkaar posten, zonder dat anderen die kunnen zien. Ook groepchats zijn mogelijk, net als het plannen van evenementen. Zuckerberg heeft hoge verwachtingen van 'groups' en denkt dat tachtig procent van de Facebook-leden er uiteindelijk aan mee zullen doen.

Facebook introduceert ook een dashboard voor toezicht op persoonlijke informatie die spelletjes, quizzen en andere applicaties gebruiken. Facebook gaat vaker om toestemming vragen per e-mail bij verzoeken voor het delen van informatie.

Telefoonnummers

Facebook blijft moeite houden met het beschermen van persoonlijke informatie door tal van zijn verborgen functies, schrijft de Britse krant The Guardian. Zo waarschuwde Facebooks iPhone-app tot voor kort niet dat gebruikers alle telefoonnummers van hun contacten uploadden via Facebook Contact Sync. Dat leidt tot de conclusie dat Facebook van veel mensen de telefoonnummers heeft of toont, ook al hebben ze ze zelf niet gedeeld.

Ontwikkelaar Tom Scott heeft een zogeheten Evil-pagina opgezet die de graph API van Facebook gebruikt om te zoeken naar groepen over verloren telefoons om daar automatisch de nummers uit te oogsten. "Dit is een geautomatiseerd proces van iets dat je ook handmatig kan doen."