Het is een gerucht dat maar niet uit de wereld geholpen kan worden, hoe hard het bedrijf dat ook probeert. "Facebook luistert altijd met je mee". Zelfs als je de app niet open hebt staan en de microfoon-permissies uit hebt staan. Steeds meer gebruikers denken dat de app permanent meeluistert. Het is té toevallig dat men advertenties krijgt voorgeschoteld over onderwerpen waar alleen over is gesproken.

De geruchten lijken de laatste tijd sterker en hardnekkiger geworden nu gebruikers zelf aan het experimenteren zijn geslagen. Zo zijn er gebruikers die als test hun smartphone een tijd in de buurt van een Spaanstalige radiozender laten liggen om te kijken of er op een gegeven moment Spaanstalige advertenties verschijnen. Een andere gebruikster op Reddit voegt daar aan toe dat zij in een keuken werkt waar veel Spaans wordt gesproken en er "toevallig" ook Spaanstalige advertenties verschenen in haar Facebook-feed.

Kattenvoer-test

De populairste test was toch wel de "Kattenvoer-test" van een gebruiker die zichzelf Neville noemt. De gebruiker zegt geen kat te hebben en nooit te hebben gezocht op kattenvoer. Door een dag lang te praten over kattenvoer en "klagen" dat het voer van hun (denkbeeldige) kat bijna op is probeert de gebruiker te kijken of er "toevallig" advertenties over kattenvoer verschijnen en warempel, het gebeurt.


In de reacties op Youtube en Reddit komen veel gebruikers met voorbeelden die overeenkomen met de katten-advertentie en ook hier op de redactie wordt bevestigd dat het net iets te vaak voorkomt dat er toevallig advertenties verschijnen op basis van onderwerpen waar alleen over is gepraat en niet is getypt.

Heb jij Facebook-advertenties gezien op basis van wat je hardop zegt?
Ja
Nee
Ik vermoed van wel
Ik vermoed van niet
Ik weet het niet/geen idee
Survey maker

Op de volgende pagina: Facebook's reacties op de aantijgingen

Hoewel het allemaal inderdaad wel heel toevallig lijkt, zijn er ook veel gebruikers die de verdenkingen weerleggen. Het simpelweg op hetzelfde netwerk zitten, vrienden zijn met vrienden die toevallig dezelfde interesses hebben vrienden die schrijven over dezelfde onderwerpen waar jij alleen over gesproken hebt en geo-advertenties zijn allemaal tegenargumenten die worden gegeven.

Facebook ontkent overigens alles en zegt absoluut geen gebruik te maken van de microfoon van smartphones en computers voor advertenties. "Facebook gebruikt de microfoon van je telefoon niet voor het serveren van advertenties of de newsfeed."

"In sommige artikelen wordt gesuggereerd dat wij luisteren naar conversaties van gebruikers om relevante advertenties te serveren. Wij laten alleen advertenties zien op basis van interesses en andere profielinformatie en niet waar je hardop over praat," schreef Facebook in een blogpost.

Toch lijken gebruikers niet gerust. Verschillende nieuwssites storten zich nu op dat onderwerp en op Twitter is een nieuwe discussie opgelaaid tussen een Facebook-medewerker die zich bezig houdt met advertenties op het platform (en alles ontkent) en gebruikers die allemaal met voorbeelden aankomen.


Naast deze meldingen zijn er ook gebruikers die denken dat deze vorm van afluisteren voortkomt uit een nieuwe feature die het bedrijf in 2014 introduceerde. De mobiele app "luistert" naar muziek en tv-shows en geeft relevante informatie op basis van de opgevangen geluiden. Het bedrijf wilt zo inspelen op de "second screen"-trend en hoopt dat gebruikers makkelijker en sneller media delen met elkaar.

De feature is opt-in en moet dus handmatig door gebruikers worden ingeschakeld. Daarnaast moeten gebruikers de Facebook-apps toestemming geven de microfoon te gebruiken. We weten inmiddels dat de gemiddelde gebruiker zich echter niet bezighoudt met het controleren van privileges en standaard alles accepteert, wellicht dat men daar de mist in gaat?

Op de volgende pagina: Dit kan je eraan doen

Gebruikers die liever niet hebben dat deze apps toegang hebben tot de microfoon van hun smartphone (maar deze toestemming in het verleden al wel hebben gegeven) kunnen deze het beste uitschakelen door in de toestelinstellingen het privilege in te trekken.

Gebruikers met een iPhone openen de instellingen-app en navigeren naar Privacy > Microfoon en drukken achter de knop achter de Facebook-app (en voor de zekerheid ook Messenger) om 'm uit te schakelen.


Android-gebruikers navigeren naar de instellingen-app en klikken op Apps > Facebook>Toestemmingen/Machtigingen en daar de knop achter microfoon indrukken om deze uit te schakelen. Ook hier is het raadzaam hetzelfde te doen voor de Messenger-app.


Als je er echt zeker van wilt zijn dat Facebook niet meeluistert, kan je de apps uiteraard ook volledig verwijderen.

Jouw ervaringen

Aangezien er steeds meer gebruikers zijn die deze toevalligheden melden, zijn wij benieuwd in hoeverre dit in Nederland voorkomt. Heb jij ook zulke dingen meegemaakt? Wij lezen graag jouw ervaringen. Plaats ze in de comments of stuur een e-mail naar [email protected].