Facebook hoeft zijn dwingende 'real name'-beleid niet aan te passen na een sommatie van de Hamburgse privacywaakhond. Die toezichthouder heeft namelijk helemaal geen gezag over de dataverwerking van Facebook, want die valt onder de Ierse afdeling. Dat oordeelt de Duitse rechter in een kort geding dat was aangespannen door Facebook.

“We zijn blij met de uitspraak van de rechtbank in Schleswig-Holstein. Het is een stap in de juiste richting. We hopen dat onze criticasters begrijpen dat het aan een dienst zelf is om zijn beleid ten aanzien van anonimiteit te bepalen, binnen de geldende wet, en dat is voor Facebook Ierland de Europese databescherming en de Ierse wet", aldus Facebook in een reactie.

Waakhond in beroep

De Duitse toezichthouder gaat echter in hoger beroep. De rechtbank zou voor de troepen uitlopen door te stellen dat een bedrijf als Facebook alleen te maken heeft met toezichthouders in zijn Europese hoofdvestiging, in dit geval Ierland. Dit staat wel gepland voor de nieuwe Europese privacyrichtlijn, maar is in strijd met de huidige regels, vindt het Datenschutzzentrum.