Het sociale netwerk schotelt sommige gebruikers een waarschuwingsvenster voor, dat hun Facebook-account mogelijk gevaar loopt. "Iemand kan toegang hebben gehad tot je account", luidt de melding. Facebook stuurt dit bericht aan gebruikers die hetzelfde wachtwoord gebruiken voor het sociale netwerk als voor hun account bij Adobe. Die softwaremaker is laatst gehackt, waarbij de inloggegevens zijn gestolen van naar schatting 130 miljoen tot wel 150 miljoen gebruikers.

Inbraak elders vormt gevaar voor Facebook-accounts

Adobe's aanvankelijke schatting was dat 2,9 miljoen klanten waren geraakt. Het gaat weliswaar om accountdata met versleutelde wachtwoorden, maar de door Adobe toegepaste encryptiemethodes laten nogal wat steken vallen. Daardoor zijn veel wachtwoorden makkelijk te achterhalen. Daarnaast blijken gebruikers zeer eenvoudige wachtwoorden te gebruiken én blijken sommigen als wachtwoordhint het daadwerkelijke wachtwoord te gebruiken.

Facebook benut deze datadiefstal en het vervolgens uitlekken van de gestolen gegevens om zijn eigen gebruikers te waarschuwen. Woordvoerder Jay Nancarrow zegt tegen IT-securityverslaggever Brian Krebs dat het bedrijf altijd op de uitkijk staat voor uitgelekte data van cyberinbraken. Die gegevens kunnen namelijk de accounts van Facebooks eigen gebruikers in gevaar brengen. Nancarrow zegt dat het sociale netwerk dit ook eerder al heeft gedaan na andere grote hacks bij bedrijven.