Persoonlijke gegevens worden met onmiddelijke ingang alleen nog doorgegeven na toestemming van de Facebook-gebruiker, zo meldt The New York TImes. Eerder deze maand startte Facebook een nieuwe advertentietoepassing van de site, Beacon, waarmee online activiteiten van gebruikers werden vastgelegd.

Handelingen binnen Facebook werden al enige tijd getoond binnen de site, maar met het nieuwe advertentieprogramma werden plotseling ook activiteiten buiten de site vastgelegd, en getoond op het profiel van vrienden. Zo kon een Facebook-gebruiker zien dat een vriend of vriendin online een film had gehuurd, vergezeld van een advertentie van de site waarop de film werd verhuurd.

Opstand

Vrijwel direct na de lancering van de nieuwe toepassing kwamen gebruikers van de site massaal in opstand. Ze waren van mening dat hun privacy werd geschonden en wilden controle hebben over het al dan niet verzenden van dit soort persoonlijke gegevens. In eerste instantie weigerde de site om iets aan deze situatie te veranderen, maar een petitie van vijftigduizend gebruikers van de site wist Mark Zuckerberg, oprichter van de site, te overtuigen.

Gisterenavond kondigde de site aan het advertentieprogramma toch te gaan aanpassen. Voortaan moeten gebruikers expliciet aangeven geen problemen te hebben met het verzenden van dit soort gegevens. Geven zij deze goedkeuring niet, dan wordt de informatie niet verzonden - een mogelijkheid die de gebruiker tot nu toe niet had.

Kwestie van tijd

Onder druk van de gebruikers is Beacon weliswaar aangepast, maar Chamath Palihapitiya, vice president bij Facebook is ervan overtuigd dat de maatregel maar een tijdelijke is: "Wanneer we innovatief bezig zijn en nieuwe ervaringen en functies ontwikkelen, dan bestaat de kans dat deze niet goed begrepen worden. Wanneer dat het geval is geven we gebruikers de kans om langzaam maar zeker kennis te maken met deze nieuwe functies en mogelijkheden. Na een tijdje sluiten ze deze dan alsnog in de armen."

Of dat met Beacon ook echt zal gebeuren is de vraag. Tricia Bushnell, een 25-jarige gebruiker van de site, vindt deze manier van adverteren veel te ver gaan: "We weten dat we niet echt recht hebben op privacy, maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar openbaar gemaakt mag worden. Moet ik nu ineens op gaan passen wat ik doe op internet, alleen maar omdat ik een profiel op Facebook heb?"

Geen inbreuk op privacy

Volgens Zuckerberg is dat juist het tegenovergestelde van zijn bedoelingen met Beacon. Zijn visie is dat profielen van gebruikers gekoppeld worden aan advertenties van bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen of hotelketens. Niet om inbreuk te plegen op privacy maar om te dienen als: 'persoonlijke aanrader van iemand die je vertrouwt'.