Facebook heeft de fout vrijdag bevestigd, meldt de IDG-nieuwsdienst. De getroffen gebruikers zijn hiervan op de hoogte gebracht. "Een bug in het proces dat foto's verwerkt tijdens het uploaden zorgt ervoor dat niet wordt gecheckt of een foto geplaatst mag worden op het profiel van een bepaalde persoon", aldus Facebook in een verklaring per e-mail.

Facebook heeft de fout inmiddels hersteld. Eén spammer heeft er misbruik van kunnen maken door duizenden foto's met in het bijschrift een link naar een zogenaamde 'gratis iPhone' te plaatsen op profielpagina's. De link leidde naar online vragenlijsten. Mensen die die invulden kregen daarna talloze ongewenste reclametelefoontjes.

Uitloggen op afstand

Vorige week voerde Facebook nog een nieuwe optie in die gebruikers laat weten als hun account wordt gebruikt vanuit computers die zij geen toestemming hebben gegeven. Gebruikers kunnen zichzelf op afstand uitloggen. Facebook toont verder op welke computer de laatste log-in plaatsvond, in welke stad deze zich bevond en welk besturingssysteem de computer gebruikte. Gebruikers kunnen desgewenst die sessie stopzetten.