Facebook gaat met behulp van Websense alle hyperlinks die gebruikers plaatsen scannen op malware. Websense controleert elke link realtime met een eigen database.

Wanneer de link naar pagina's met malware leidt, krijgt de gebruiker een waarschuwing te zien met opties om naar de vorige pagina terug te gaan, de link op eigen risico te openen of om meer informatie over de malware op te zoeken.

“Facebook bekommert zich heel veel over de bescherming van potentieel gevaarlijke content op het internet", zegt Dan Rubinstein (productmanager Facebook) in een verklaring. Naast Facebook maakt ook de URL-verkleiner Bit.ly gebruik van het bedrijf ter bescherming van gebruikers voor malware.

Gevaarlijkste sociale netwerk

Facebook werd vorig jaar door Trend Micro uitgeroepen tot gevaarlijkste sociale netwerksite. Criminelen spelen veelvuldig in op de enorme massa gebruikers om malware te verspreiden. Eerder dit jaar ging Facebook nog een overeenkomst aan met Web of Trust om zich beter te wapenen tegen malware.

Web of Trust werkt met een zwarte lijst waarop het malafide pagina's bijhoudt. Omdat criminelen veelvuldig wisselen met URL's lijkt het bijhouden van een lijst minder effectief dan realtime scannen.