Facebook laat het verkeer op zijn profielensite automatisch scannen op verdachte activiteiten. Dat bericht persbureau Reuters. De software die Facebook hiervoor gebruikt, kijkt onder meer naar de relatie tussen twee Facebookers die berichten met elkaar uitwisselen, zegt het hoofd van beveiliging Joe Sullivan van Facebook tegen Reuters. Verder worden conversaties vergeleken met echte chats van veroordeelde sexcriminelen.

Volgens Sullivan is het niet zo dat de conversaties worden bekeken door het personeel, maar zet Facebook technologie in dat garant staat voor weinig zogeheten “false positives". Die technologie zou conversaties tussen mensen die elkaar al wat langer kennen “niet diepgaand" scannen, maar wel waakzamer zijn als twee mensen geen duidelijke relatie hebben, elkaar net bevriend zijn of niet of nauwelijks gezamenlijke vrienden hebben, verduidelijkt Cnet.

Na alarm politie ingeschakeld

Mocht de scanner aanslaan op een conversatie wordt een medewerker van het bedrijf ingeschakeld die controleert of de melding klopt. Zo gebeurde dat ook in het geval van een conversatie van een 13-jarig meisje uit California. Zij raakte in gesprek met een man van begin dertig en het onderwerp kwam op seks. Uiteindelijk spraken zij met elkaar af voor de volgende dag, maar inmiddels was de scansoftware al aangeslagen, een medewerker gealarmeerd en de politie gebeld. De man is aangehouden.

Met dat voorbeeld geeft Reuters concreet aan hoe het werkt. Of hoe het zou kunnen werken, want opsporingsambtenaren geciteerd in het artikel zeggen dat voor elke keer dat er iemand op Facebook wordt betrapt op dergelijk gedrag, er tien tussen de mazen doorglippen. Simpelweg omdat de scanningsoftware te voorzichtig is met aanslaan om niet te veel valse positieven te geven.