Facebook meldt dat systemen van zijn medewerkers vorige maand zijn besmet via een Java-lek. Wie er achter de aanval zit is onbekend. Er is volgens Facebook geen bewijs van misbruik van gegevens. Volgens het bedrijf ging het om een 'verfijnde aanval' en waren er meerdere sites doelwit. "Ook andere sites werden aangevallen en geïnfiltreerd", schrijft Facebook dit weekend in een blogpost.

Java-lek

Enkele Facebook-medewerkers hebben een site met malware bezocht, waarna ook het Facebook-netwerk werd geïnfecteerd. Na ontdekking is een onderzoek gestart, in samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten. De aanvallers gebruikten een zero-day-lek in Java, dat Oracle begin deze maand heeft gepatcht.

Ook andere grote webdiensten zijn recent slachtoffer van hackaanvallen geweest. Zo meldde Twitter begin deze maand een hack waarbij gegevens van 250 duizend accounts mogelijk zijn ontvreemd. Twitter ging over tot het resetten van de wachtwoorden van al die accounts. Ook lagen recent meerdere sites van Amerikaanse media onder vuur vanuit China.