Facebook bevestigt dit tegen techsite TheNextWeb. "We testen constant nieuwe ideeën, inclusief het plaatsen van verschillende functionaliteiten. Een van de meest recente testen bevat varianten op de delete account optie voor een zeer klein percentage mensen", aldus de woordvoerder van het sociale netwerk.

Op het internet deden zich eerder al een aantal conflicterende berichten de ronde over het al dan niet verschijnen van een delete-knop. Tot nu toe is het alleen mogelijk een Facebook-account te deactiveren. Facebook was eerder van plan om de accountdata van gebruikers die de service deactiveren te bewaren. Na grote protesten kwam het bedrijf hier later op terug.

Verwijderen is lastig

Het is op dit moment mogelijk, maar vrij lastig om een Facebook-account te verwijderen. Nadat een gebruiker het account deactiveert blijft een profiel nog twee weken op non-actief staan. Als die profielhouder een gebruiker onverhoopt toch op Facebook terecht komt tijdens die twee weken wordt het verwijderingsproces stopgezet. Een Facebook-groep speciaal opgericht om mensen door het verwijderingsproces heen te helpen adviseert zelfs de cookies en browsegeschiedenis te verwijderen.

Nu berichten verschillende bronnen dat er naast de deactiveeroptie soms ook een delete-optie verschijnt. De nieuwe testen wijzen erop dat Facebook het eindelijk makkelijker maakt om van een profiel af te komen. Hoe dit alles in zijn werk gaat zal nog moeten blijken als Facebook besluit de optie in te voeren. Of dit gaat gebeuren is niet bekend.

Spelen op het sentiment

Facebook is niet het enige sociale netwerk die het gebruikers erg moeilijk maakt om te vertrekken. Waar Facebook op het sentiment speelt door foto's van vrienden te laten zien nadat op deactiveren is geklikt met een tekst erboven als: 'Henk zal je missen", bewandelt het Nederlandse Hyves ongeveer hetzelfde pad.

Het Nederlandse sociale netwerk is wel iets sneller in het verwijderen van profielen, dat kan 24 uur duren. Wel staat bij de uitleg voor het opzeggen van een profiel nadat eerst de optie is genoemd om de privacy-instellingen aan te passen de volgende zin: "Wil je toch je profiel verwijderen, hiermee mogelijk al je vrienden verliezen, geen verjaardagskrabbels meer ontvangen en belanden in een sociaal isolement ;-) klik dan hier."

Web 2.0 Suicide Machine

Er is al tijden discussie over beperkte en ingewikkelde opties om data en accounts van sociale netwerken te wissen. Een tijd geleden sprongen Nederlandse ontwikkelaars in dit gat met de introductie van de Web 2.0 Suicide Machine, een automatische accountopzegdienst die wereldwijd aandacht kreeg en door Facebook werd geblokkeerd.