Facebook stopt op 15 september met de ondersteuning van IE6. De social netwerking website vraagt zijn gebruikers al vanaf februari 2009 om te stoppen met het gebruik van de negen jaar oude versie van de browser. Straks wordt dat verzoek dus kracht bijgezet.

Volgens Facebook klaagt een deel van de gebruikers over onderbroken of haperende chatsessies. Software engineer Rodrigo Schmidt van Facebook zegt in het bedrijfsblog dat Facebook snel verbeteringen wil aanbrengen en daarmee “de beste chatervaring” aan zijn gebruikers wil geven. Een van de maatregelen is dat de ondersteuning voor oudere browsersessies wordt gestopt.

Google is al gestopt

Ook andere populaire sites hebben hun gebruikers gevraagd IE6 te laten vallen. Sommigen zijn al een stap verder gegaan en hebben het einde van ondersteuning voor de oude browser aangekondigd. Catalysator daarvoor was een oude exploit in Internet Explorer die eerder dit jaar werd uitgebuit.

Dat lek heeft cyberaanvallen op Google, Adobe en veel andere Westerse bedrijven gefaciliteerd. Vooral IE6 werd daarbij gebruikt om binnen te dringen bij die ondernemingen. Google heeft toen direct de IE6-ondersteuning voor zijn diensten Docs, Gmail, Calender en YouTube stopgezet.

Volgens cijfers van webanalist Net Applications gebruikt wereldijd 17 procent van de mensen nog IE6. In Nederland gebruikt op dit moment nog 3 procent van alle internetgebruikers IE6, zo meldt Statcounter.

IE6 nog tot 2014

Overigens is de datum waariop Facebook met de ondersteuning van IE6 stopt, tevens de dag dat Microsoft zijn betaversie van IE9 lanceert. Dat betekent niet dat Microsoft eraan denkt snel te stoppen met de ondersteuning van IE6. Net als Windows XP wordt de oude browserversie nog ondersteund tot april 2014. Tot dan loopt namelijk de support voor XP met service pack 3 (SP3) waar IE7 na beta-tests toch niet in zat.

'Book'-aanklacht

Ander nieuws van Facebook: het sleept een bedrijf voor de rechter vanwege het gebruik van het woord ‘book’ in de naam. Het gaat om Teachbook.com, dat een webcommunity heeft voor leraren. De community telt 20 leden. Facebook wil niet dat het woord ‘book’ in het algemeen wordt gebruikt voor sociale netwerksites en daardoor zijn waarde verliest.