De 43-jarige man, Sanford Wallace geheten, is al eerder voor de rechter geweest, die hem veroordeelde tot 711 miljoen dollar schadevergoeding te betalen aan Facebook en 230 miljoen dollar aan MySpace. Hij gaf zichzelf deze week in Las Vegas aan en werd opgepakt door de FBI. Later werd hij weer vrijgelaten na het betalen van een borg van 100.000 dollar.

'Spamford' wist honderdduizenden accounts op Facebook binnen te dringen en via de vriendenlijst advertentieberichten te versturen naar de prikborden van die vrienden. Hij had een script ontwikkeld om automatisch in te loggen op de gekraakte accounts en had blijkbaar ook een manier gevonden om de spamfilters van Facebook te omzeilen. De 'vrienden' die op de link in het spambericht klikten, werden geleid naar een website waarmee via phishing de wachtwoorden van hun facebook-account werden ontfutseld. Vervolgens werden daar weer de vrienden mee gespamd.

Negeren van bevel rechter

Hij heeft de operatie vijf maanden volgehouden, van eind 2008 tot en met begin 2009. Hij wordt nu beschuldigd van fraude, het bewust schade toebrengen aan een beschermde computer en het negeren van een rechtbankbevel om niet meer in te loggen in Facebook. Dat rechtbankbevel negeerde hij meerdere malen, onder meer tijdens een vlucht van Las Vegas naar New York met Virgin Airlines.

Voor elk van de zes fraudegevallen die hem ten laste zijn gelegd, kan hij drie jaar cel krijgen. Voor het toebrengen van schade aan computers geldt een maximum van tien jaar cel per keer, dit is hem twee maal ten laste gelegd. Tevens kan Wallace tonnen aan boetes verwachten. De nieuwe aanklacht staat online bij The Register.

Spamford is een notoire spamkoning die al sinds halverwege de jaren negentig op diverse manieren gebruik maakt van het internet om op illegale wijze geld te verdienen.