Een leerzaam voorbeeld hoe het gebruik van Tor iemand juist verdacht maakt. Een niet al te snuggere student die geen zin had in zijn tentamen en daarom de Harvard universiteit mailde met een bomdreiging, is tegen de lamp gelopen. Niet ondanks het gebruik van Tor, maar juist dankzij.

Om onder zijn tentamen uit te komen stuurde Edo Kim vanaf een anoniem mailaccount, via Tor, dreigmails naar Harvard dat er granaatscherfbommen zouden ontploffen op de campus, meldt NBC.

Anoniem, vanaf campus pc....

Kim had echter één ding over het hoofd gezien: hij stuurde zijn bericht vanaf de campus zelf, via WiFi. Niet bijzonder slim, omdat de systeembeheerders en de FBI zo naderhand eenvoudig konden vaststellen wie er op het tijdstip van de dreigmail Tor gebruikten op het netwerk van de universiteit. En dat lijstje was heel kort.

Wijze woorden van securitygoeroe Bruce Schneier: “Dit is één van de problemen met een weinig gebruikte securitytool. Precies het middel dat plausibele ontkenning mogelijk maakt, maakt je ook tot meest waarschijnlijke verdachte. De FBI hoefde Tor helemaal niet te kraken, ze gebruikten gewoon conventionele politiemethoden om Kim te laten bekennen.”