Op een Cyber Summit in Boston adviseerde de FBI deze week om criminelen die ransomware je systeem binnensmokkelen maar te betalen. Malware als Cryptolocker en Cryptowall zijn volgens de dienst zo goed dat er weinig tegen te beginnen is. Eenmaal versleutelde bestanden zijn niet te recoveren zonder sleutel.

Hoog rendement

De FBI helpt bedrijven die zijn getroffen door ransomware, maar vertelt dat het vaak onmogelijk blijkt om versleutelde data terug te krijgen. "Het makkelijkst is om het losgeld te betalen", aldus Cyber-agent Joseph Bonavolonta. (Zo heet die FBI-afdeling echt, ik kan er ook niks aan doen.)

Ransomware is populair en dat is grotendeels omdat het zo effectief is. Particulieren, bedrijven en zelfs overheidsdiensten als politiediensten komen geregeld met geld over de brug, waardoor de ROI van het huren van een botnet om bijvoorbeeld politieransomware Reveton te verspreiden enorm is.

Betrouwbare boeven?

Ook werken deze criminelen er hard aan om niet als crimineel maar als handelaar over te komen. Ze garanderen slachtoffers om daadwerkelijk met de sleutel over de brug te komen als er wordt betaald en niet dat je na betaling alsnog met een probleem zit en de prijs verder omhoog gaat.