Eind februari nam de FBI voor 3,5 miljoen dollar aan vervalste Cisco netwerkhardware in beslag toen het een illegaal distributienetwerk oprolde. De inval was het resultaat van een twee jaar durende operatie, genaamd Operation Cisco Raider. De componenten waren geproduceerd in China.

Volgens de uitgelekte presentatie werden de vervalste Cisco routers, switches en netwerkkaarten verkocht aan het Amerikaanse leger, de marine, de luchtmacht, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA en zelfs aan de FBI zelf. Het probleem wordt in de presentatie bestempeld als een 'kritieke bedreiging voor de infrastructuur'.

De presentatie geeft een overzicht van de pogingen die de Cyber Division van de FBI onderneemt in haar strijd tegen deze vervalsingen. Een woordvoerder van de FBI heeft inmiddels laten weten dat het nooit bedoeling was dat de presentatie publiekelijk bekend werd, meldt NetworkWorld.

Backdoors

Defensie neemt de kwestie hoog op en startte in 2007 het Trust in IC programma, met een subsidie van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Vorige maand toonde onderzoeker Samuel King al aan dat het mogelijk is om een computerchip zo aan te passen dat hackers de mogelijkheid krijgen om toegang te krijgen tot een computersysteem via een vrijwel onvindbare backdoor, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om vertrouwelijke communicatie af te luisteren.

Alleen economische redenen

Volgens Cisco zelf hebben de vervalsingen niets te maken met spionage, maar dat de componenten alleen vervalst worden om geld te verdienen. Het bedrijf heeft vervalste componenten onderzocht en heeft nog nooit een backdoor aangetroffen. Woordvoerder John Noh laat echter wel weten dat Cisco zeer nauw samenwerkt met lokale overheden. Het bedrijf voert regelmatig controles uit bij partners en beëindigt contracten onmiddellijk wanneer zij merkt dat er vervalste apparatuur wordt verkocht.

Geautoriseerde partners

Noh adviseert partners en klanten om uitsluitend zaken te doen met geautoriseerde partners en distributeurs: "Iedereen heeft het recht om een schriftelijk bewijs te vragen waaruit blijkt dat een verkoper geautoriseerd is." De FBI vindt dit advies echter niet voldoende, omdat uit de presentatie blijkt dat zelfs de gold en silver-partners van Cisco vervalste apparatuur hebben aangeschaft en daarna hebben doorverkocht aan de overheid en defensie.

Niet uit te roeien

Volgens onderzoeksbedrijf King is het op dit moment dan ook niet mogelijk om de markt volledig tegen vervalsingen te beschermen: "Er zijn zoveel economische redenen die ervoor zorgen dat deze handel bloeit, dat het onmogelijk is om die volledig uit te roeien."