Dat blijkt uit een onderzoek van de FBI en het Computer Security Institute (CSI). Voor het onderzoek werden 503 mensen van bedrijven, overheidsinstellingen, financiële instellingen, ziekenhuizen en universiteiten ondervraagd, zo meldt CNN.

Van de ondervraagden ondervond 90 procent een inbreuk op de computerveiligheid in de laatste twaalf maanden. Slechts 34 procent gaf dit probleem door aan opsporingsinstanties. Veel bedrijven besluiten geen aangifte te doen omdat ze vrezen voor imagoschade.

In totaal leden alle bedrijven en instellingen in de laatste 12 maanden een verlies van 455,8 miljoen dollar als gevolg van cybercrime. Dat is een stuk hoger dan vorig jaar, toen er een verlies van 378 miljoen dollar werd genoteerd, en het jaar daarvoor (265 miljoen dollar).

De grootste schadeposten zijn de diefstal van informatie (170 miljoen dollar schade) en fraude (115 miljoen dollar).

Internet blijk een steeds groter probleem. De internetverbinding wordt twee keer zo vaak genoemd als bron van ellende als het interne netwerk. De aanvallen via internet zijn zeer divers: van defacements, waarbij de site van een bedrijf wordt beklad, tot zogeheten denial of service (DoS) aanvallen, die tot gevolg hebben dat internetters een site niet meer kunnen bezoeken.

Computervirussen sloegen toe bij 85 procent van de ondervraagden.