De FBI doet internetproviders het verzoek communicatiegegevens van klanten op te slaan voor een periode van twee jaar. FBI-directeur Robert Mueller is voorstander hiervan. Hij gaf dat donderdag aan tijdens een overleg met providers. Dit meldt de Amerikaanse ict-nieuwssite CNET.

Niet de inhoud

De providers hoeven de inhoud van e-mails niet te bewaren, vertelde Greg Motto, het hoofd van de afdeling digitale bewijsvoering bij de FBI. Het gaat volgens hem alleen om gegevens over "adressering, routing en signalering van communicatie".

Amerikaanse telecombedrijven moeten al sinds 1986 naw-gegevens (naam, adres, woonplaats) en telefoonnummers van bellers bewaren. Hetzelfde geldt voor de metadata: datum, tijd en lengte van alle gesprekken. Die bewaartermijn bedraagt 18 maanden.

Opslagproblemen

Het is nog niet precies duidelijk welke informatie de FBI providers wil verplichten op te slaan. Als het gaat om volledige url's zorgt dat naast privacybezwaren ook voor een enorme hoeveelheid data.

Veel Amerikaanse isp's voorzien problemen bij de opslag van internetgegevens. "Wij zijn er nog niet klaar voor om alle url-informatie binnen ons netwerk op te slaan", aldus vice-president Drew Arena van Verizon tijdens het overleg met de FBI donderdag.

Deep packet inspection

Het opslaan van alle volledige webadressen betekent volgens Arena dat de omstreden methode 'deep packet inspection' nodig is. Het gebruik daarvan zou in overtreding zijn met de Amerikaanse aftapwet.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt 'geen officieel standpunt' over dataretentie te hebben. Maar het Openbaar Ministerie in New York oefende in 2008 nog druk uit op internetproviders om deep packet inspection-software te gebruiken om al het internetverkeer te controleren op kinderporno.