Het onderzoek naar de Bitcoins die gebruikt zijn bij betalingen op de beruchte ondergrondse online zwarte markt Silk Road brengt nieuwe feiten naar boven. De FBI heeft pas 23 procent van de verdiende Bitcoins in handen. Bij het opdoeken van Silk Road ging het nog om 26.000 BTC, wat destijds zorgde voor het kelderen van de koers.

Nieuw Bitcoin-onderzoek wijst nu uit dat de FBI intussen 144.000 BTC in handen heeft, Wat betekent dat er nog zo’n 600.000 BTC wordt gemist. Een bedrag dat op dit moment gelijk staat 364 miljoen euro. Ook wordt nog eens bevestigd dat de anonimiteit van criminele Bitcoin-gebruikers broos is. De patronen in transacties kunnen veel blootleggen. Iets wat academisch onderzoek eind augustus al uitwees.

Meer accounts getraceerd

Na het uitgebreid bestuderen van de blockchain, de door Bitcoin-nodes gedeelde database die in wezen alle transacties inzichtelijk maakt, wordt duidelijk dat Ulbricht verschillende andere accounts moet hebben.

De Silk Road-eigenaar pakte bij elke transactie een commissie van gemiddeld 7 procent van de verkoopprijs. Het geld dat hij zo verdiende in de maanden mei, juni en september 2013 is overgeboekt naar (nog) onbekende accounts. Volgens de aanklacht tegen Ulbricht genereerde zijn website tussen de oprichting in 2011 en het opdoeken afgelopen oktober, een totale verkoop van meer dan 9,5 miljoen Bitcoins. Een derde daarvan is uitgegeven voor zijn arrestatie.

Link met Natoshi Nakamoto?

Een andere link die de onderzoekers leggen is die tussen Dread Pirate Roberts en de ontwikkelaar die bekend staat onder de pseudoniem Natoshi Nakamoto. Eén van de ontdekte accounts, actief sinds 16 januari 2009, leidt volgens de onderzoekers ‘aannemelijk’ naar de geheimzinnige Bitcoin-bedenker, van wie sinds 2010 niets meer is vernomen. Echt hard bewijs hiervoor ontbreekt echter nog.

Silk Road Paper