De FBI werkt samen met diverse bedrijven uit de industrie, waaronder het Computer Emergency Reponse Team (CERT) Coordination Center om de slachtoffers op de hoogte te stellen. Ook heeft de FBI samengewerkt met Microsoft en het Botnet Task Force. Door middel van de procedure die de FBI hanteert hoopt het ook andere gevallen waarbij botnets worden gebruikt voor criminele activiteiten te onthullen, zo stelt de FBI in een verklaring.

De FBI en het ministerie van Justitie zijn al enige tijd bezig met het tegengaan van cybercriminaliteit, onder de naam Operation Bot Roast.

"Het merendeel van de slachtoffers heeft niet eens in de gaten dat hun computer en persoonlijke informatie worden misbruikt", zegt James Finch van de FBI. "Een aanvaller krijgt controle over de computer door hem te infecteren met een virus of kwaadaardige code. De computer blijft verder normaal functioneren."

Spamkoning

Een recente overwinning van de FBI was de arrestatie van Robert Alan Soloway, alias 'de spamkoning', eind mei. Soloway en zijn bedrijf Newport Internet Marketing Corp worden beschuldigd van fraude, identiteitsdiefstal en witwaspraktijken.

Tevens wordt hij ervan beschuldigd tientallen miljoenen spamberichten te hebben verstuurd. Hierbij vervalste hij het afzendadres waardoor legitieme bedrijven werden beschuldigd van het versturen van spam.

Soloway is naar verluidt al sinds 2003 actief met het verzenden van spam. Indien hij veroordeeld wordt krijgt hij mogelijk een boete van 772.000 dollar en kan er beslag worden gelegd op zijn geld en bezittingen. Ook kan hij een celstraf opgelegd krijgen van 65 jaar.