In januari kreeg de FBI via de politie de Android-smartphone in handen van een veroordeelde pooier die opnieuw in de fout was gegaan. De opsporingsdienst wilde vervolgens bewijs uit het toestel te halen, zoals locatiedata, sms'jes en browsegeschiedenis, en de rechter gaf een 'search warrant' af.

FBI weet geen raad

De forensische rechercheurs konden echter ondanks verschillende pogingen niet bij de data. Ze verslikten zich in de schermvergrendeling van Android. Het scherm is te ontgrendelen door met de vinger een bepaald, geheim patroon te volgen. Deze methode staat echter juist als niet bepaald waterdicht te boek, omdat vingerstrepen op het scherm vaak veel later nog het patroon verraden.

Maar het FBI Regional Computer Forensics Lab in Californië kon de vergrendeling niet achterhalen, kraken of omzeilen, schrijft Ars Technica. De oplossing? Google een sleepnetvordering sturen voor alle data van en over het toestel en zijn gebruiker.

BSN-nummer via Google

Dat varieert van naam, burgerservicenummer, creditcardgegevens, inloggegevens, webgeschiedenis, e-mails, sms'jes, zoekgeschiedenis en historische GPS-locatiedata. En als uitsmijter “de PUK-code of geschreven of gesproken instructies om de 'patroonvergrendeling' te niet te doen".

Google stelt in een reactie dat het voldoet aan geldige vorderingen van politie en justitie. “Als we vinden dat de vordering te breed is, trachten we die te versmallen."