De verdachten zouden via internetfora creditcardgegevens en andere financiële informatie uitwisselen. Tot nu toe is van 47 bedrijven vastgesteld dat de gegevens uit deze databases gestolen zijn. Volgens de aanklager in New York gaat het om de grootste slag tegen creditcarddieven in jaren. Vier verdachten zijn nog voortvluchtig.

Operatie Kaartenwinkel

De arrestaties zijn het resultaat van een twee jaar durende undercoveractie van de FBI met de codenaam Operation Card Shop. De Amerikaanse federale politie heeft in 2010 een forum opgezet met de naam Carder Profit. 'Carder' is jargon voor creditcardfraudeurs. De site deed zich voor als een digitale marktplaats voor fraudegevoelige gegevens en hulpmiddelen die het buitmaken van creditcardgegevens vereenvoudigen.

Apple reserveonderdelen

Een van de verdachten zou bijvoorbeeld voor 50 dollar een remote access-tooltje hebben aangeboden waarmee bankinformatie van gehackte computers kan worden gezocht. Een ander (JoshtheGod) meende de beschikking te hebben over meer dan vijftigduizend creditcard- en bankpasnummers. Hij zou ook deel uitmaken van het collectief UGNazi en zou Carders.org hebben opgericht. En weer een ander (forumnaam 'Cubby') manipuleerde Applemedewerkers over de telefoon om met gestolen creditcardgegevens Apple-reserveonderdelen te bestellen en door te verkopen.

Alle IP-adressen gelogd

Carder Profit was actief tot mei dit jaar, en hield de IP-adressen bij van eenieder die de site bezocht. Wie actief wilde worden, diende zich te registreren met e-mailadres. Op die manier was het eenvoudig om de verdachten te traceren en te arresteren, aldus de FBI. Het zou in totaal om meer dan 400.000 potentiële particuliere slachtoffers gaan.

De verdachten variëren in leeftijd van 18 tot 25 jaar en komen onder meer uit de VS, Groot-Britannië, Duitsland, Bosnië, Bulgarije en Noorwegen. Zij zullen gevangenisstraffen tegen zich horen eisen van 5 tot 30 jaar.