De opsporingsmethode wordt “voornamelijk” gebruikt bij terrorismezaken of bij de meest ernstige criminele onderzoeken. Dat zegt een voormalig eerste assistent van de Operational Technology-divisie van de FBI tegen The Washington Post. Het inzetten van deze speciaal ontworpen malware kwam aan het licht bij de opsporing van een inmiddels naar Iran gevluchte verdachte.

Met toestemming van de rechter

Hij is in verband gebracht met een serie bommeldingen bij universiteiten en vliegvelden in de Verenigde Staten. De FBI kreeg in deze zaak vooraf toestemming van de federale rechter in Denver, iets wat volgens de krant in het verleden ook is geweigerd. De malware is na het verkrijgen van de gerechtelijke toestemming op de verdachte 'afgevuurd' via diens Yahoo-mailaccount.

Het doel van deze high tech-surveillance was het verzamelen van real-time beelden voor identificatie en locatiegegevens. De pc- of laptopcamera wordt daarbij ingeschakeld zonder dat een indicatielampje gaat branden. Verder is deze krachtige FBI-software ook in staat gedownloade bestanden, foto’s en opgeslagen e-mails te bemachtigen, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

'Minimaal ingezet'

De FBI noemt deze spyware “netwerk opsporingstechnieken” en gebruikt het graag bij verdachten die bedreven zijn in het wissen van hun online sporen. Het kapen van webcams is al jaren een populair middel van malwaremakers, maar ook van bijvoorbeeld een verhuurder van kantoormeubilair. Voormalige Amerikaanse overheidsfunctionarissen melden dat de FBI de opsporingsmethode spaarzaam inzet, om de publieke referenties tot dergelijke online surveillancetools tot een minimum te beperken.