“Agenten onderzoeken werkelijk iedereen en op vrij hoge posities ook", zegt iemand “bekend met het onderzoek" tegen The Washington Post. Het zou gaan om huidige en voormalige hoge ambtenaren van onder meer de CIA die kennis hebben en hadden van de geheime Stuxnet-operatie. De FBI is op zoek naar personen die details over de operatie hebben gelekt naar de media.

Stuxnet is de worm die binnen de operatie Olympic Games verantwoordelijk is voor het flink in de soep laten draaien van het Iraanse atoomprogramma. De operatie bleek al snel een gezamenlijk project van de Verenigde Staten en Israël. Details lekten uit naar verschillende media. In juni vorig jaar startte het Amerikaanse Openbaar Ministerie een onderzoek naar de lekken.

Uitputtende analyses van e-mailverkeer

Dat onderzoek zou zich nu steeds verder intensiveren en de druk verhogen op de mogelijke lekkende ambtenaren. Er worden “uitputtende analyses" gedaan van telefoondata en e-mailuitwisselingen van hooggeplaatste ambtenaren van diverse departementen.

Volgens de Washington Post is het aantal ambtenaren dat kennis zou hebben van Olympic Games redelijk beperkt en vrij afgebakend. De regering van Obama heeft nu al het record aan vervolgingen van lekkende ambtenaren op zijn naam staan.

Stuxnet valt SCADA-systemen aan

Stuxnet is een worm die zogenaamde SCADA-systemen infecteert. SCADA, wat staat voor Supervisory Control and Data Acquisition, is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Siemens. De software wordt in de industrie veel gebruikt om machines aan te sturen. Ook nutsbedrijven en kerncentrales gebruiken SCADA, net als militaire installaties.

Naast Stuxnet bleek ook al jarenlang het gelijkende Flame in het Midden-Oosten rond te waren. Ook Flame is naar inschatting van beveiligingsexperts het werk van een overheid en dan zeer waarschijnlijk een Westerse mogendheid. De malware heeft namelijk vooral computers in het Midden-Oosten geïnfecteerd; onder meer landen als Iran, Libanon, en Syrië.