Dit heeft de FBI donderdag laten weten. De geheime operatie vond plaats door de infiltratie van het online forum DarkMarket.ws .

Deze website werd door scammers op grote schaal gebruikt voor het kopen en verkopen van gestolen creditcardgegevens en andere financiële informatie. Ook werden via de website apparaten verhandeld die kunnen worden gebruikt voor het maken van vervalste bankpasjes. De website, die eerder deze maand offline werd gehaald, telde meer dan 2500 leden.

Grootschalige samenwerking

De FBI had voor deze operatie de handen ineengeslagen met de Engelse Serious Organized Crime Agency en autoriteiten in Turkije en Duitsland.

Shawn Henry, Cyber Division Assistant Director bij de FBI is zeer tevreden: "De arrestaties die deze week hebben plaatsgevonden in Engeland, zijn een goed voorbeeld van coördinatie die tegenwoordig bestaat tussen de FBI, the Serious Organized Crime Agency en andere instanties".

Naast de 56 arrestaties die plaatsvonden, heeft de geheime operatie ook nog eens geleid tot het onderscheppen van bankrekeningen, waarmee een schadepost van 70 miljoen dollar kon worden voorkomen. Daarnaast zijn er volgens de FBI nieuwe aanwijzingen opgedoken tijdens het onderzoek, die op dit moment worden uitgezocht.

Undercover

De exploitatie van de website van Dark Market was in handen van een crimineel genaamd Master Splyntr, althans, dat is hoe het moest lijken. In werkelijkheid is Master Splyntr namelijk een FBI-agent, genaamd J. Keith Mularski.

De agent speelde het spelletje tot het eind uit en hield zijn rol zelfs tijdens het offline halen van de site nog vol. Master Splyntr kondigde aan dat Dark Market moest sluiten omdat één van de beheerders van de site in Turkije was gearresteerd na het kidnappen en mishandelen van een politie informant.

Hij plaatste het volgende bericht: "Het is duidelijk dat dit forum teveel aandacht trekt van bepaalde instanties (FBI, SS en Interpol). Het was slechts een kwestie van tijd voordat dat zou gebeuren. Het is jammer dat dit zo moet zijn, want we hebben van DM het belangrijkste Engelstalige forum gemaakt voor het doen van onze zaken. Maar ja, zo is het leven, als je succes hebt proberen mensen je naar beneden te halen".