Een nieuwe zaak waarin een internetbedrijf terugvecht tegen een zwijgbevel en geheime vordering van de FBI. Dit keer was het Microsoft. Die kreeg een zogenaamde Nationale Security Letter (NSL) van de FBI om gegevens van een zakelijke klant in te leveren en dat alles geheim te houden.

Microsoft stapte naar de rechter, die oordeelde dat dit zwijgbevel ingaat tegen de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting. Ondertussen zag de FBI de bui al hangen en trok zijn geheime vordering schielijk in, meldt Brad Smith, opperjurist bij Microsoft.

Druppels op gloeiende plaat

Vorig jaar kwamen er ook twee zaken in de openbaarheid doordat een internetprovider en later Google naar de rechter stapten om openheid over af te dwingen.

Hoe hoopvol deze overwinningen ook zijn, het gros van dergelijke geheime vorderingen wordt of niet aangevochten of blijft na oordeel van de rechter geheim. Sinds kort mogen telco's en internetbedrijven wel een indicatie geven hoe vaak ze in het geheim data van en over hun klanten moeten afstaan. Dat gaat om tienduizenden accounts het afgelopen half jaar.