"Ik denk niet dat ze vandaag de dag hiertoe in staat zijn." Dat heeft Louis Reigel van de FBI deze week gezegd, aldus persbureau AP. Bij de FBI houden ongeveer 1100 mensen zich bezig met beveiliging en het simuleren van terroristische aanslagen op computersystemen van banken en andere kritieke netwerken.

Hoewel terroristen technisch wel steeds beter onderlegd zijn, lijkt een cyberaanslag vooralsnog niet reëel. "Terroristen hebben tot nu toe vooral gebruikgemaakt van steganografie waarbij een tekstboodschap wordt verstopt in een bepaald bestand, vaak een foto", aldus Reigel. ";Het ziet er dan uit als een gewoon plaatje, maar met het juiste programma kan de boodschap worden onthuld."

Toch heeft de federale recherche nog geen verdachte op het oog die de recente uitbraak van een variant van de Sober-worm die het gemunt had op de FBI en de CIA. Reigel erkent dat de worm bijna de systemen had platgelegd. "Gedurende vier dagen werd de dienst bestookt met 200.000 e-mailtjes per minuut." De FBI onderzoekt deze wormuitbraak nog.