"Eén op de tien bezoekers is een Fed", bekent Dan Larkin tijdens zijn openingstoespraak over georganiseerde misdaad in de 21ste eeuw. Hij wijst erop dat de gaves van de techneuten van de beveiligingsgemeenschap erg belangrijk zijn voor de organisatie.

De federale politie zegt van het verleden te hebben geleerd en nu vooral beter te luisteren naar de markt. "Wij vertellen niet langer aan jullie wat het probleem is, maar laten jullie dat aan ons te vertellen", betoogt Larkin. "Het gaat niet alleen om het oppakken van de slechte mensen, maar ook om van de gebeurtenissen te leren."

Larkin heeft dan ook aangestuurd op meer privaat-publieke samenwerking om daarmee niet alleen te leren, maar ook de juiste onderwerpen bovenaan de agenda te krijgen.

Beschermen

De nieuwe aanpak heeft succes en Larkin meldt een groeiend aantal arrestaties over de hele wereld van vooral oplichtersbendes die mensen geld proberen af te troggelen. Deze vorm van misdaad verwacht hij dan ook meer en meer te zien.

Ook verwacht de politieorganisatie meer energie te moeten steken in het beschermen van populaire websites zoals Ebay of Myspace.com, waarbij technieken als phishing en malware de belangrijkste hulpmiddelen zullen worden.

Tot slot ziet hij een dreiging komen van phishing-aanvallen specifiek gericht op de overheid wat Larkin aanduidt als Government Phishing en oplichterstrucs via sms-berichten.

Hij raadt mensen aan vooral waakzaam te zijn en ook de problemen niet te overschatten. "Ik ben blij dat deze conferentie in Las Vegas wordt gehouden waar alles gericht is op het goed voelen. Beveiliging is een emotionele kwestie."