Diensten als sociale netwerken, peer-to-peer diensten en VoIP frustreren de inspanningen van rechtshandhavers als de FBI om gegevens af te tappen. Dat vertelde advocate Valerie Caproni van de FBI donderdag aan Amerikaanse parlementariërs. Ze wist daarbij echter geen concrete ideeën te noemen om dat probleem op te lossen.

Net geen backdoors

De regering van Barack Obama debatteert momenteel over manieren om om te gaan met dit soort webgebaseerde diensten. Die vallen namelijk niet onder de Amerikaanse wet. Die schrijft alleen voor dat klassieke telecomaanbieders opsporingsdiensten toegang moeten geven tot gegevens als de rechter daarom vraagt.

Caproni maakte duidelijk dat zij deze wet niet zo uit wil breiden dat bijvoorbeeld sociale netwerken daar ook onder vallen. Wel meent zij dat de Amerikaanse regering bedrijven moet stimuleren om een functie in hun systemen te bouwen waarmee het mogelijk is om gegevens te onderscheppen. Ze vertelde daarmee net niet dat ze backdoors in deze diensten wilde laten inbouwen.

'Overheid krijgt de macht'

“We willen geen nieuwe macht”, vertelde ze. “We zijn alleen bezorgd dat we terrein verliezen bij het verkrijgen van informatie die we gewoon mogen hebben.” Ze is bezorgd dat strafonderzoeken in het gedrang komen doordat het onmogelijk is om webgebaseerde diensten af te tappen, maar ook door versleuteld telefoonverkeer.

Burgerrechtenbeweging ACLU staat niet te springen om meer macht voor de FBI. Volgens Laura Murphy, directeur van de ACLU-afdeling in Washington schaadt dit namelijk het internet. “Het toevoegen van tapmogelijkheden aan webgebaseerde diensten zal de structuur van het internet veranderen. De overheid krijgt dan een algemene sleutel tot onze online communicatie”, stelt zij tegen Network World.

'Diensten eenvoudiger te hacken'

Susan Landau, een onderzoeker van de Hardvard universiteit, sprak vooral haar bezorgheid uit over de veiligheid van het plan. Volgens de oud-medewerker van Sun is de kans groot dat internetdiensten eenvoudiger gehackt worden. Dat omdat de netwerken altijd open moeten staan voor de opsporingsdiensten. Hackers kunnen dat ook misbruiken.

Ook Landau meent dat de privacy slechter wordt als de FBI meer rechten krijgt. “Als je het eenvoudiger maakt om af te tappen dan wordt privacyschending ook steeds eenvoudiger. Als je het technologisch gezien eenvoudig maakt om af te tappen, dan zal dat misbruikt worden”, zo vertelde zij tegen volksvertegenwoordiger John Conyers.

'Pedofielen van de straat houden'

In reactie daarop zei Caproni dat de FBI wel degelijk bezorgd is over de privacy van de burgers, maar ook over criminelen die los rondlopen omdat de instantie niet mag aftappen. “En die crimineel kan een grote drugsdealer zijn, een wapenhandelaar maar ook een kinderverkrachter of maker van kinderporno. We hebben de mogelijkheid om deze nieuwe technieken af te tappen nodig om de straten veilig te houden”, zegt zij.

De FBI zegt binnenkort aanbevelingen voor het Amerikaanse congres te hebben. Daar kan de wet dan worden aangepast of een nieuwe wet gemaakt.