Mueller deed zijn uitspraak tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden afgelopen woensdag.

Bevoegdheden

Mueller kreeg daar onder meer de vraag welke middelen hij nodig zou hebben om illegale activiteiten op het web te detecteren en tegen te houden.

"Ik denk dat er wetgeving ontwikkeld moet worden die de privacyrechten van de individuen die informatie ontvangen in evenwicht houden met de noodzaak om filters te kunnen inzetten waarmee we illegale activiteiten kunnen opsporen. Die wetgeving moet ons de mogelijkheid bieden om de illegale activiteit bij de bron te blokkeren, en niet pas wanneer de bedreiging zich al breed over het internet heeft verspreid", zo blijkt uit een transcript van de hoorzitting dat Cnet heeft gepubliceerd.

Strijd centraliseren

In een poging om de strijd tegen cybercriminaliteit meer te centraliseren heeft de FBI onlangs Fusion Centers opgericht, onopvallende, zwaar beveiligde sites waar beveiligingsexperts elkaar in het diepste geheim online ontmoeten om informatie over online dreigingen te verzamelen, analyseren en herdistribueren.

Daarnaast is er dus behoefte aan één plek waar crimineel verkeer kan worden afgetapt en geblokkeerd. De backbone hubs van hostingproviders voldoen als enige aan die voorwaarden. Al het internetverkeer, legaal of illegaal, stroomt door deze 'choke points'.

Toestemming

Mueller wil nu toestemming om de backbone data te doorzoeken, om zo sneller illegale activiteiten op te kunnen sporen. Dit roept grote vragen over de online privacy op, want wanneer de FBI toestemming heeft om deze informatie te filteren, zit daar ook persoonlijke data tussen.