Jurisdictie-vraagstukken zijn lastig als het om internetcriminaliteit gaat. De meeste county's gelden als politiedistrict en als een sheriff bijvoorbeeld een huis moet binnendringen, vraagt hij daarvoor een bevel bij een rechter van het betreffende district. Een rechter van een ander district kan geen dwangbevel uitvaardigen.

Dat vindt de FBI maar wat lastig, omdat de infrastructuur van cybercriminelen zich niet aan die districten houdt. Een nieuw voorstel is daarom om die jurisdictie-regels te versoepelen. Een effect daarvan is dat één dwangbevel opsporingsdiensten de macht geeft om hele netwerken in één keer aan te pakken.

Weg met notificatieplicht

In de huidige situatie kan een opsporingsdienst bijvoorbeeld loggers installeren bij de verdachte waar een gerechtelijk bevel voor is, maar niet verder speuren. In de nieuwe situatie kan de FBI diezelfde malware verder verspreiden en zo hele netwerken in kaart brengen. Daarmee creëert het een soort politiebotnet.

Een bijkomend slachtoffer is iets wat in Nederland ook op de tocht staat: de notificatieplicht. Eigenaars van pc's die bijvoorbeeld een politiebotnet ingesleurd worden, hoeven daarvan niet meer op de hoogte worden gesteld.