Het verzekeringsbedrijf biedt de datakluis met 50 GB ruimte nu aan als gratis extraatje bij een inboedelverzekering. Woordvoerder Bertwin Tiemersma vertelt dat het mogelijk op termijn ook als losse verzekeringsmodule wordt aangeboden. Dat is afhankelijk van hoe het loopt. De online datakluis is gratis voor een jaar, daarna kan de klant er van af of kan de klant gaan betalen.

FBTO werkt samen met hostingbedrijf Argeweb dat zelf ook online backup biedt. Die geeft consumenten vanaf 5,95 euro per maand een backupruimte van 10 GB. De grootste backup is 40 GB en kost bijna 25 euro per maand.

De klant krijgt twee maanden vantevoren bericht dat deze 'verzekering' gaat verlopen. Dan zal ook de definitieve prijs bekend worden gemaakt voor wat FBTO nu gratis erbij doet. FBTO stelt nu dat dit aanbod een waarde heeft van 4,95 per maand, maar de prijsstelling van Argeweb ligt dus hoger.

Niets doen, extern of online

De verzekeraar wil met deze nieuwe verzekering meer consumenten hun data laten backupen. FBTO heeft onderzoek verricht onder 1200 Nederlandse consumenten waaruit blijkt dat Nederlanders hun data niet of nauwelijks beschermen. "Er zijn in wezen 3 opties. Niets doen, dat is ook een keuze. Op externe opslag, zoals cd of dvd, of een usb-schijf. Maar als je huis afbrandt, is dat ook weg. Of, sinds een half jaar, online backup."

De meeste consumenten houden het echter bij niets doen. FBTO-woordvoerder Tiemersma kan zich daar wel wat bij voorstellen: "Mensen beseffen het belang van verzekering, dus ook een backup, pas nadat er een probleem is." Hij benadrukt dat het niet om de techniek gaat, maar om het gemak.

Toegang beperkt

"Nu komt er een nieuwe optie bij: verzekeren. Dit is een nieuwe vorm van distributie voor je data." Hij legt uit dat het geen reguliere opslag elders is, waar de gebruiker altijd toegang toe heeft, waardoor het ook kwetsbaar kan zijn. "Je kunt er pas bij als je schade hebt." Dat omvat ook het simpelweg per ongeluk deleten van een bestand. 'Aantonen' dat er schade is, gebeurt ook online en kan dus snel, vertelt hij.

De backup wordt gedaan door een lokale applicatie die draait op Windows, maar er is ook een Java-variant voor OS X en Linux. De gebruiker kan die backuptool zelf instellen: welke bestanden en mappen er wanneer en hoe vaak worden gebackupt. Meerdere computers kunnen één datakluis gebruiken. Revisies van de backup zijn mogelijk, totdat de 50 GB is gevuld. De gebruiker krijgt dan een melding en de nieuwste revisie kan de oudste(n) dan overschrijven.

Sleutel vergeten

Zowel het backuppen als de toegang tot de data is beschermd via encryptie. De sleutel daarvoor is niet een fysiek middel, zoals de codecalculators die gebruikt worden door sommige banken voor online bankieren. De sleutel is een versleutelde gebruikersnaam en wachtwoord. Indien de gebruiker die sleutel (gebruikersnaam en wachtwoord) vergeet, kan hij die toegemaild krijgen na het correct beantwoorden van een zelf opgegeven hint.