Vorige week was er veel beroering in de gemeenschap van Fedora-gebruikers, toen bleek dat gebruikers van de nieuwe versie 12 zonder root-rechten software konden installeren. Dat ging wel om vertrouwde, zogeheten 'signed' pakketten. Toch wordt de verandering nu teruggedraaid.

Dat schrijft ontwikkelaar Paul Frields in een aankondiging. De package maintainers zullen een update maken voor PackageKit, waardoor de lokale gebruikers weer om rootwachtwoorden wordt gevraagd als ze nieuwe software willen installeren.

Experiment

In een bijgaand schrijven legt Fedora-ontwikkelaar Owen Taylor uit waar deze nieuwe feature vandaan kwam; het was een experiment. Het idee was de verandering in PackageKit vergezeld te laten gaan door een grafische user interface (gui) waarmee rollen uitgedeeld konden worden. Maar die gui was niet klaar voor Fedora 12.

Ontwikkelaar Richard Hughes heeft vervolgens de beslissing genomen om de instellingen zo te zetten dat de gebruiker helemaal geen wachtwoord nodig had. Dat zou een goede instelling zijn voor een systeem met maar één gebruiker.

Komt wel terug

Maar Fedora wordt gebruikt in veel meer scenario’s, dus het was een fikse misrekening. Dat bleek wel uit de reacties op de ingreep; zowel in Fedora-forums en -mailinglists als op nieuwssites als Webwereld. Taylor geeft verder toe dat de ontwikkelaars te weinig over de verandering hebben gecommuniceerd. Voor de komende release van Fedora hopen zij de interface wel klaar te hebben.