Tweede Kamerlid Andre Elissen van de PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van een column van onderzoeksjournalist Brenno de Winter op gemeente.nu waarin hij kritiek uit op de Rijksoverheid.

Volgens De Winter krijgen gemeenten te weinig ondersteuning van de Rijksoverheid in de heraansluiting op DigiD. De betreffende gemeenten zijn daarvan afgesloten nadat vorige maand tijdens de actie Lektober bleek dat zij die “veilige verbinding" helemaal niet zo veilig aanboden. Er zijn nog diverse gemeenten DidiD-loos.

De beveiligingsorganisatie van de overheid, Govcert, houdt deze week een symposium dat 240.000 euro kost. Geld dat volgens De Winter beter kan worden besteed aan het oplossen van de problemen bij de gemeenten. Daarnaast worden op dat symposium commerciële trainingen gegeven.

"Symposium eigenlijk een leuk feestje"

De PVV wil van de minister weten hoe dat nu zit met de ondersteuning van de Rijksoverheid aan de gemeenten om de DigiD-koppelingen weer veilig werkend te krijgen. Daarnaast vraagt de partij zich af waarom Govcert ondertussen een symposium organiseert dat 240.000 euro kost. “Deelt u de opvatting van de PVV dat dit symposium eigenlijk een leuk feestje is voor 'vrienden van Govcert' en dat hiermee gemeenschapsgeld wordt verbrast waarmee Nederland veiliger gemaakt had kunnen worden?"

Elissen vraagt tevens of het de taak is van de overheid om bedrijven die trainingen geven zo te beconcurreren en of er niet sprake is van oneerlijke concurrentie. “Hoe beoordeelt u deze vorm van ondernemertje spelen vanuit het perspectief van de Wet Markt en Overheid?"

Is de overheid afhankelijk van Fox IT?

De partij grijpt de gelegenheid aan om ook eens te vragen naar de relatie van de Nederlandse overheid met het forensisch IT-bedrijf Fox IT. “Heeft Fox IT in uw beleving meer belang bij een zwakke en afhankelijke overheid of meer belang bij een sterke, onafhankelijke overheid die niet per se de hulp nodig heeft van externe adviesbureaus?"

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaronder Govcert valt, stelt dat het congres "noodzakelijk is om incidenten als dit met DigiD in de toekomst te voorkomen" en dat het niet zo is dat "de boel bij Govcert" tijdens het symposium "twee dagen stil ligt". Woordvoerder Jean Fransman zegt dat Govert "voor een deel ondersteuning geeft aan de gemeenten die worstelen met DigiD, "naast andere organisaties". Verder wil hij geen commentaar geven, omdat er inmiddels kamervragen zijn gesteld.

Steun voor de migratie komt in ieder geval niet bij DigiD-beheerder Logius vandaan. Die organisatie legde de verantwoordelijkheid begin deze maand geheel bij de gemeenten zelf. Gemeenten kunnen wel aankloppen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mochten er moeilijkheden zijn. Maar ook de VNG stelde dat de gemeenten de migratie in principe zelf af kunnen.