De Amerikaanse rechter heeft de vernietiging van de database van geheime dienst NSA voorlopig in de ijskast gezet. Eerder had een rechtbank de geheime dienst juist bevolen de database te vernietigen, omdat de informatie die daarin zat de privacy van miljoenen burgers over de hele wereld zou schenden, schrijft Engadget.

Metadata van miljoenen afgetapte telefoongesprekken

In de database zijn de metadata van miljoenen afgetapte telefoongesprekken opgeslagen en om de privacy van die burgers te beschermen moest de database zo snel mogelijk worden vernietigd. Hoho, zegt de Amerikaanse privacywaakhond Electronic Frontier Foundation nu: die data zijn nodig in onze rechtszaken, en die van anderen, tegen de NSA. De EFF stapte naar de rechter en kreeg gelijk.

Althans voorlopig. De rechter heeft de vernietiging opgeschort tot 19 maart om dan eens en voor altijd te besluiten of de database wordt gedeletet of bewaard. Daarbij wordt dan gewogen of de database essentieel is voor de lopende en toekomstige rechtszaken tegen de staat en de NSA, in het kader van het naspel van de onthullingen van Edward Snowden. Ook wordt gekeken waar de privacy het meest mee is gediend: met het bewaren of met de vernietiging.