Nu de internet root zone is gesigneerd met Domain Name Security Extensions (DNSSec) ter beveiliging van het internet, is er een genootschap in het leven geroepen dat bij extreme calamiteiten bij elkaar komt om DNSSec opnieuw uit te rollen wanneer dit systeem het zou begeven.

The Fellowship

De zeven recovery key shareholders hebben allen een smartcard met daarop een deel van het algoritme van de Zone Signing Key. Ze komen uit alle windstreken en zijn door ICANN geselecteerd uit een illuster gezelschap van 60 vertrouwenspersonen. West-Europa wordt gerepresenteerd door Paul Kane van de DNS Infrastructure Resilience Task Force, die zichzelf als de 'Gandalf' van het stel ziet.

In het volgens Paul Kane onwaarschijnlijke geval van een massale aanval, begeven de key shareholders, die inmiddels de bijnaam 'The Fellowship' of 'The Seven Horsemen of the Web Apocalypse' dragen, zich onmiddellijk naar een maximaal beveiligd gebouw ergens in een woestijn in de Verenigde Staten om DNSSec te redden.

Mochten er een paar sneuvelen in de tussentijd, dan is dat net als in de film 'The Fellowship of the Ring' overigens geen probleem. Vijf delen van de sleutel zijn voldoende om DNSSec te herstellen en daarmee het kwaad uit te wissen, door de database met verwijzingen van IP-adressen naar websites opnieuw op te bouwen. Het plan ter beveiliging van DNSSec heeft meerdere lagen, waarbij geen enkele individuele partij DNSSec aan of uit kan schakelen.

Het scheppingsverhaal

De geestelijk ‘vader’ van het internet zelf, Vinton Cerf, noemt DNSSec vergelijkbaar met de komst van het World Wide Web als schepper van mogelijkheden. Ook durft hij de voorspelling aan dat het hiërarchische beveiligingssysteem van DNSSec naast het beveiligen van DNS voor vele andere belangrijke authenticatiedoeleinden gebruikt zal gaan worden in de toekomst. Het signeren van de root zone op 16 juni 2010 is volgens Cerf een mijlpaal in het verhaal van het internet en wat er op die dag gebeurd is, behelst “more than meets the eye.”

Hieronder de beelden van de ceremonie en 'The Fellowship'.

Bron: Techworld