Solid Oak Software heeft eerder al beschuldigingen geuit dat de omstreden Chinese filtersoftware bestaat uit gestolen code. Het webfilter dat de Chinese overheid verplicht stelt op nieuwe pc's zou eigenlijk een grotendeels illegale kopie zijn van Solid Oaks Cybersitter zijn.

Uitstel

Het communistische regime in China heeft de eis voor meelevering van het filter, Green Dam Youth Escort net voor de deadline van 1 juli uitgesteld. Sommige pc-leveranciers leveren het echter nu toch mee op hun machines. Soms is dat voorgeïnstalleerd, soms als meegeleverde installer en soms als losse cd erbij. Het Amerikaanse Solid Oak klaagt nu Lenovo, Acer en Sony aan. Andere pc-producenten zijn ook in het vizier.

Het Chinese Lenovo, dat de pc-tak van IBM ooit heeft overgenomen, levert Green Dam voorgeïnstalleerd of los erbij. Sony voorziet zijn pc's voor de Chinese markt van het setup-programma, dat gebruikers dan zelf kunnen installeren of juist verwijderen, verklaart een Amerikaanse woordvoerder van het Japanse elektronicaconcern.

Acer bevestigt dat het Green Dam-programma wordt meegeleverd met zijn nieuwe pc's in China. Acer en Lenovo staan volgens metingen van onderzoeksbureau IDC op de derde en vierde plaats van 's werelds grootste pc-leveranciers.

Update: Het Chinese bedrijf dat de Green Dam-software maakt, zegt binnenkort met een uitvoering voor Mac OS X te komen. Jinhui Computer System Engineering test de Mac-software nu. Apple heeft officieel nog geen uitspraken gedaan of het zal meewerken aan het Chinese webfilter of niet.