Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

De onderzoekers maakten 150 nieuwe e-mailaccounts aan — vijftig bij een isp zonder spamfilter, en honderd bij twee verschillende isp's met spamfilter. De e-mailadressen werden vervolgens op verschillende internetsites geplaatst.

De conclusie is dat e-mailadressen op 'normale' websites de meeste kans lopen om door spammers te worden misbruikt. Adressen op blogs, fora en in chatrooms lopen minder risico, suggereert de FTC.

De isp zonder spamfilter liet in één week 8885 spamberichten door, de isp's met spamfilter 1208 en 422 spamberichten. De isp's met spamfilter filterden daarmee 86,4 en 95,2 procent van de totale spam. De FTC noemt dat 'een bemoedigend resultaat'.

De commissie adviseert mensen hun e-mailadres te maskeren met een alternatieve syntax als deze per se op internet moet worden geplaatst. Het aanbrengen van een spatie — zoals in 'mijnnaam @ isp.com' — is niet voldoende, stelt de FTC. Maar bij het ontbreken van het @-teken — zoals in 'mijnnaam (at) isp (com)' — worden harvestingprogramma's van spammers wél misleid.

Bron: Techworld