De groep is afkomstig uit Roemenië en Moldavië. De FIOD is sinds zes december vorig jaar bezig met de zaak toen een Roemeense man op Schiphol door de douane werd aangehouden met een grote hoeveelheid geld. De man stapte uit een vliegtuig afkomstig uit Mexico.

Na de aanhouding onderzocht de FIOD een huis in Hoofddorp, daar werden vier andere personen aangehouden. Ook zijn er telefoons, computers en grote hoeveelheden skimapparatuur in beslag genomen. Met die apparatuur kunnen gegevens van pinpassen worden gekopieerd, waarna in het buitenland geld wordt opgenomen van de rekening van het slachtoffer.

Meer skimmers in de buurt

De koerier zit op dit moment nog vast en de vier andere verdachten werden donderdag in Haarlem voor de rechter geleid, die verlengde het voorrarrest. De opsporingsdienst laat weten dat het onderzoek nog loopt en dat er nog meer aanhoudingen kunnen volgen.

Enkele weken geleden werd er in Badhoevedorp - slechts tien kilometer van Hoofddorp - wekenlang geskimd bij een Albert Heijn. Het ging om een pinautomaat en was een van de grootste skimacties sinds tijden. Bij verschillende slachtoffers werd rond de duizend euro afgeboekt in Mexico.

Eerder waren er al grote skimacties in de nabijgelegen Amsterdamse wijk Osdorp. Begin december werd er twee keer ingebroken bij Tuincentrum Osdorp om pin-automaten aan te passen voor skimmingdoeleinden. Met enige regelmaat worden betaalautomaten in winkels en op stations her en der in het land gemanipuleerd door skimmers. In de zomer van 2008 waren bijvoorbeeld klanten van een supermarkt in Amstelveen de klos.

Link wordt onderzocht

Een woordvoerder van de FIOD zegt dat dit op de kaart staat. "Er wordt nu uitgezocht of daar een link ligt", aldus de zegsman. "Er zijn nu in ieder geval een aantal skimmers opgepakt uit die omgeving." Zolang het onderzoek loopt wil de FIOD niet verder ingaan op de zaak. "Je houdt natuurlijk alle opties open in een onderzoek."